Carl Storch de tekenaar/ bedenker van de figuurtjes Puckchen und Muckchen bij ons bekend als Puk en Muk. 

Er bestaat verwarring over de namen Carl ( de jongere ) en Karl ( de eltere ). In de wandelgangen van de kunstwereld ontdekte ik dit; Carl (1868) Storch (1868-1955)  Aliases: Carl Storch; Karl Storch; Karl (1868) Storch. Professions: Caricaturist; Sculptor / Carver; Illustrator; Painter. Het geboortejaar houden ze gemakshalve ook maar hetzelfde. Het is beslist niet mijn bedoeling verwarring te zaaien, maar toch! Ik heb er na zoveel jaartjes spitten en uitpluizen zo mijn eigen idee over. Let eens op de signering op illustraties en dan vooral op de wijze hoe de achternaam is geschreven. 

Binnen het brede scala van kunstenaars in de late 19e en vroege 20e eeuw werden illustrators waaronder carl storch de tekenaar van puckchen und muckchen, bij ons puk en mukCarl Storch sterk beïnvloed door het werk van de humoristische Wilhelm Busch. Geboren in 1868 te Budapest (destijds de tweede hoofdstad van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk), begon Storch zijn carrière met illustraties van enkele klassiekers van de Duitse literatuur. Hij werkte voor verschillende kranten, waaronder de beroemde periodieke Fliegende Blätter, een humoristische en satirische weekblad. Een paar decenia eerder waren op de pagina's van dit blad cartoons van Busch gehuisvest. Busch z'n meesterwerk was Max und Moritz (1865). Busch, Meggendorfer en anderen hadden veel overeenkomsten in hun werk. Bijna niemand weet dat de tekeningen van Storch ook gepubliceerd werden in Franstalige bladen zoals in Le rire journal humoristique. Hieronder twee voorbeelden. Een uit 1897 en de ander uit 1899.

 
 carl storch 1899 in Le rire journal humoristique   carl storch 1897 in Le rire journal humoristique

Carl Storch zette zijn carrière voort als illustrator van andere boeken, met inbegrip van de gebroeders Grimm sprookjes en Sterven Schildbürger (Schildbürg inwoners)

-een verzameling van volksverhalen die teruggaat tot de late 16e eeuw. Maar eerst wil ik je een plezier doen met zeldzame afbeeldingen van Fliegende Blatters.


fliegende blatter met tekeningen van carl storch 1915   fliegende blatter met tekeningen van carl storch   Fleiegnde blatter 1924

 

Fliegende-Blatter-1925   Fliegende-Blatter-6   Fliegende-Blatter-5


   Fliegende-Blatter-7   Fliegende_Blatter-8    Fliegende-Blatter     

 

Carl (1868-1955) is in Budapest geboren en niet zoals algemeen wordt aangenomen in Oostenrijk. Of men met Oostenrijk de oude Oostenrijk-Hongaarse staat bedoeld weten we niet. (informatie Ger Janssen- oud directeur Zwijsen ) die me overigens complimenteerde met deze website. De figuurtjes Puckchen und Muckchen werden bedacht door Carl Storch. In 1906 verschenen diens eerste 'Puckchen und Muckchen' tekeningen in de Seraphisches Kinderfreund. Storch ontwikkelde zijn twee dwergen naar het voorbeeld van 'Max en Moritz' van Wilhelm Busch, van wie hij een groot bewonderaar was. In het begin gebruikte Fransen de tekeningen van Carl Storch, zonder dat deze daarvan op de hoogte was. Kijk eens naar de 2 boeken van Maus und Molli. In de ene staat Carl Storch en in de andere Karl Storch. Datzelfde zien we ook in een aantal Zwergenkalenders. Bijvoorbeeld in de Zwergenkalender uit 1933 die ik onderaan de pagina heb gezet.

Laat ik maar eens een bijzondere tekening als voorbeeld van Karl Storch uit 1897 nemen. Het lijken verschillende afzonderlijke afbeeldingen, maar hier hebben we het over een "samengestelde", collage-achtige afbeelding. Dit is een thema van "De Duitse koloniën" en is een echte zeldzaamheid. In deze tekening zijn de beelden van verschillende kolonies zijn niet alleen naast elkaar afgedrukt, maar ook nog samen vloeiend aaneengesloten. Visueel gezien vormen ze een onafscheidelijke eenheid. Ook een eigenaardigheid zijn de twee handtekeningen: R. Bong en K. Storch. Wie waren ze en hoe kenden ze elkaar?Karl Storch (de oudere) was op het moment van de afbeelding in 1897, een gerespecteerde Illustrator en Richard Bong was een getalenteerde hout-snijder en drukker. Afgebeeld van links naar rechts:(1) boomhut van Papoea (2) zwart-wit van de beschermingsmacht (3) fort in Lindi (4) Nieuw-Guinea hut (5) Guest House(6) tabak plantage (7) idool uit Nieuw-Guinea (8) tropische zweefbaan (9) Lazarethbaracke (10) heilige huis.

karl storch kolonien

 

De "Seraphisches Kinderfreund" was een blad dat door de kapucijnen werd uitgegeven in Ehrenbreitstein eenPater Cyprian plaatsje in de buurt van het Duitse Koblenz. Daar werden in 1924, 1926 en 1928 drie boekjes onder hun Duitse naam Puckchen und Muckchen, uitgebracht. Het tweetal dook al in 1906 op in de Liebeswerkkalender, die vanaf 1917 onder de naam Zwergenkalender werd uitgegeven in het Oostenrijkse Linz. Beide blaadjes kwamen via dezelfde uitgever op de markt, nl  vereniging: Seraphisches liebeswerk. opgericht door Pater Cyprian. Hij heeft een grote rol gespeeld in het leven van vele kinderen. Ze namen de zorg op zich voor opvoeding en opleiding/verzorging van religieus en/of zedelijk verwaarloosde katholieke weeskinderen.  syraphyser kinderfreund 1914    seraphisches liebeswerk kalender 1915  seraphisches liebeswerk kalender  1916   seraphisches liebeswerk kalender  1919
 
Net zoals in Nederland werden er ook in Duitsland steeds meer tehuizen gesticht voor deze groepen. Ook hier was men aangewezen op de goedheid en donaties van welgestelde lieden. Via een lidmaatschap betaalde je tien pfennig per maand. Daarvoor kreeg je; een prent voorzien van eigen naam en het geïllustreerde verenigingsorgaan de 'Seraphisches Kinderfreund ( opgericht in 1890 ). Carl Storch was verantwoordelijk voor de tekeningen hierin onder de naam Klansenmaler Klecksel. In de oude zwergenkalenders en Seraphisches Kinderfreund gingen de tekeningen vergezeld met een een of twee regels tekst op rijm op de wijze zoals Busch dit ook deed. Beiden zagen de wereld als waarnemers van zwakheden en gebreken van de mensheid. Busch was in zijn tekeningen een pessimist die uitbeelding gaf aan kilheid, ruzie, hebzucht, en sadisme en voorzag deze illustraties met messcherpe teksten. Carl Storch bracht meer vrolijkheid in zijn tekeningen naar voren. Storchs ouders waren het niet eens met zijn beslissing om tekenaar te worden. Vader was directeur van een olieraffinaderij en had zijn zoon graag als zijn opvolger gezien.

Max und Moritz, gepubliceerd in 1865, werden zo populair dat de stoutste dromen van Wilhelm Busch overtroffen werden. Al in 1866 werd het vertaald in het Deens, en het volgende jaar verscheen er een Engelse editie. Japanse en Hebreeuwse vertalingen volgden. Tegen de tijd dat Busch overleed in 1908, werd het boek in zijn 56th edition uitgegeven. Het werd vertaald in 10 talen, en er werden meer dan 430.000 exemplaren verkocht. Sindsdien heeft men het  in meer dan 150 talen en dialecten vertaald. De publicaties van Max und Moritz brachten Busch fortuin. Zijn schrijverscarrière was bescheiden begonnen. Maar tegen de tijd van zijn dood, was hij rijk en bekend. Tot op de dag van vandaag, wordt hij beschouwd als een van de meest invloedrijke humoristische auteurs en illustratoren in Duitsland en geniet internationale bekendheid. Busch en later Carl Storch in zijn voetsporen maakten vele mooie tekeningen. kommunal friedhof salzburg. begraafplaats van carl storch van puckchen und muckchen, Puk en MukCarl Storch ligt begraven op het Kommunalfriedhof in Salzburg. Veel van zijn werk is ondergebracht in een speciale ruimte in het museum aldaar. Hij was een veelzijdig kunstenaar en zeker ook beroemd om de prachtige houten kerststallen die hij maakte. Ook daarvan kun je in het museum genieten. Vele boeken die Carl Storch illustreerde werden uitgegeven in Munchen. In 1906 belandde hij samen met zijn vrouw Anna aan de Nonnthaler Hauptstrasse nr 10 in Salzburg. Het echtpaar bleef kinderloos en Storch werd op latere leeftijd blind. Na een langdurig ziekbed overleed hij op woensdag 2 november 1955. Hij ligt begraven op het Kommunalfriedhof in Salzburg. In die stad werd later een straat naar hem vernoemd. Hij ligt begraven op het Kommunalfriedhof in Salzburg.

Karl StorchKarl de oudere) werd geboren in 1864 en stierf volgens de gegevens in 1954. Carl werd geboren in 1868 stierf in 1955. Allebei maakten ze vergelijkbare tekeningen. Mooie pentekeningen die voornamelijk in Duitsland en Oostenrijk worden aangeboden zijn gesigneerd met Carl Storch. Het is ook bekend dat beiden schilderden. Of het nou twee verschillende personen of dat we te maken hebben met een en dezelfde tekenaar die bijdrage leverde aan Maus und Mollie en aan de Zwergenkalenders weten we niet zeker. Wat is van wie? En misschien zelfs, wie is wie? Zie de namen die worden vermeld in de meest bekende boeken. In het boekje, " O Wunna über Wunna", ein altes Krippenlied aus dem Salzkammergut mit Bildern von Karl Storch.[met K, staat binnenin het colofon de naam Karl met een C !!!!!!!!]  Verlag Otto Müller,Salzburg. 1945 Wat mij ook opviel is de houding op beide foto's. Kijk maar eens waar de handen zijn weggestoken. In elk geval geeft het stof tot nadenken. De verwijzing naar Busch werk is nog duidelijker, en zelfs vermeld in de titel, in het geval van een ander werk geïllustreerd door Storch en geschreven door Wilhelm Herbert (geboren Wilhelm Mayer): Maus und Molli. Eine Mädelgeschichte nach Wilhelm Busch. Een verhaal van kleine meisjes naar een idee van Wilhelm Busch. De invloed van Busch meesterwerk (weerspiegeld hatelijkheid en wreedheden. Het boek Fips und Jokko is geheel in de stijl van de München-gebaseerde tekeningen, met gekleurde, ontroerende en grappige afbeeldingen. Je kijkt als het ware naar de jarenlange werk van de tekenaar voor de "Fliegende Blatter". FIPS en Jokko zouden zelfs Max en Moritz kunnen zijn. Illustrator Carl Storch heeft hier een tegenhanger gemaakt van Tannhof de slechterik uit "Maus und Molli".

         Fips und Jokko carl storch   Maus und Molli karl storch    Maus und Molli carl storch

Hieronder staat een zeer zeldzaam boek afgebeeld. Het heet "Wichtelgeschichten, von C.Storch. Verse von Hans Probst. Verlag Braun und Schneider, Munchen 2e auflage, Copyright 1928. Het 1e verhaaltje: Hans im Gluuck, 2e verhaaltje :Die Geschichte vom Gruseln,: 3e verhaaltje: Im Hexenhaus. Dit schitterende exemplaar telt 24 bladzijden. Maat: 22,2 x 17,8 cm. Eigenaar Jos Huddleston Slater. Fijn, dat Jos hem voor iedere Puk en Muk liefhebber beschikbaar wilde stellen. Het is altijd leuk om iets nieuws en moois te mogen aanschouwen. De eerste druk van Wichtelgschicht'ln stamt uit 1922. Dit boek is in slechts drie Duitse bibliotheken terug te vinden. Er naast een Zwergenkalender met de naam Karl Storch.
 

   Carl Storch wichtelschichten    Karl Storch der fliegende koffer


Karl Storch Kribbel Krabbel     Kribbel Krabbel.mit versen von Hans Probst und Karl Storch

In de eerste decennia van de 20e eeuw, was Storch ook actief als een illustrator van kinderboeken in de Duitse taal. Het eerste werk van hem op deze wijze is Kribbel-Krabbel (1911), een humoristisch geïllustreerd boek met korte verhalen in vers geschreven door Hans Probst en geanimeerd door een veelheid van figuurtjes zoals dwergen, gnomen. Meer gerelateerd aan de invloed van Wilhelm Busch is "FIPS und Jokko oder sterven durchgebrannten Affen" uit 1912 met de medewerking van de dichter Hans Probst. 
Voor de fans van al dit moois staan op deze pagina voorbeelden van boeken met de naam Carl Storch en Karl Storch. Beide namen staan ook in enkele uitgaven van Hans Probst vermeld. Verder nog wat voorbeelden van ander werk van Hans Probst.
 
 
        Carl Storch Die Schildburger   Beim Osterhasen von Hans Probst und bilder von Carl Storch.jpg  
 
 
   Carl Storch Qui     Carl Storch Qui


5 gar drollige Geschichten von zwei Kleinen Bösewichten (Ui! 5 grappige verhalen van twee kleine schurken, 1921), is een geïllustreerd boek met verzen van Hans Probst. Het gaat over de heldendaden van twee onverbeterlijke branieschoppers, Paul en Pepi, die genieten van de verwoestingen onder het huis. De twee rijden door een plas modder), knoeien met de inkt in de afwezigheid van de schoolmeester en gooien vuurwerk in de oven van de keuken om die te zien exploderen. De nieuwste streek, die hun fataal zal worden is de diefstal van een auto. Nadat ze met hoge snelheid verschillende ongelukken hebben veroorzaakt knallen ze tegen een grote steen die op de weg ligt en verongelukken ze. Hun zielen stijgen op naar de hemel de hemel zoals je op de tekening ziet.


Oh Weh Carl Storch     O'Weh Carl Storch

Het stel komen we opnieuw tegen in het boekje 'O Weh! 3 Tage Ferien für Fritz und Greti uit 1924. Hierin gaat het over de wandaden van Fritz en Greti.

                            Carl Storch Fur mein volk


          Hans Probst Der junge kunstler   Hans Probst Der Snelmahler    Hans Probst Wen sell ich Mahlen


         Carl Storch Struwelpaters kameraden   Fips und Jokko    Carl Storch Fips und Jokko

        Fliegende Blatter   Max und Moritz     carl storch O-Wunna-ein-altes-Krippenlied-aus-dem-Salzkammergut


 

"Wichtelgschicht'ln"

Das Schriftstück mit dem Titel Wichtelgschicht'ln wurde anno 1922 in München durch den Verlag Braun & Schneider veröffentlicht. Der Autor ist Carl Storch. Der Editor ist Hans Probst. Die Veröffentlichung ist ein einbändiges Werk mit der Kennziffer 72283448. Die Veröffentlichung ist auf Deutsch formuliert. Das Buch hat einen Umfang von 24 Seiten.

"Beim Osterhasen"

Das Schriftstück mit der Bezeichnung Beim Osterhasen, Ein buntes Büchlein, wurde im Jahre 1926 in Mainz über den Verleger J. Scholz gedruckt. Die Autoren sind Hans Probst und Carl Storch. Die Veröffentlichung ist ein einbändiges Werk mit der Kennung 72712461.

"Fips und Jokko oder Die durchgebrannten Affen"

Die Veröffentlichung mit dem Namen Fips und Jokko oder Die durchgebrannten Affen wurde im Jahr 1952 in München durch den Verlag Braun & Schneider publiziert. Der Verfasser ist Carl Storch. Die Veröffentlichung ist ein Einzelband mit der Kennnummer 720350638.

"Die Blumenkönigin"

Das Buch mit dem Titel Die Blumenkönigin, Ein Märchenspiel, wurde anno 1930 in Winterberg durch den Verleger Steinbrener verbreitet. Die Schriftsteller sind Oskar Günter und Carl Storch. Es handelt sich um ein einbändiges Werk mit der Kennziffer 72610692. Das Buch hat 40 Seiten.

"Flip und Flap"

Das Schriftstück mit der Betitelung Flip und Flap, Ein lustiges Hundebilderbuch, wurde im Jahre 1944 in Winterberg über den Verleger Steinbrener publiziert. Die Autoren heißen Carl Storch und Robert Wagner. Die Veröffentlichung ist eine Einzelausgabe mit der Kennung 72649866. Das Buch hat einen Umfang von 32 Buchseiten.

"Heinz Wolframs Weihnachtsgeschenke"

Das Buch mit dem Titel Heinz Wolframs Weihnachtsgeschenke, Eine lust. Reimgeschichte, wurde im Jahr 1925 in Mainz über den Verlag J. Scholz verbreitet. Die Schriftsteller sind Ewald Gerhard Seeliger und Carl Storch. Das Werk ist ein einbändiges Werk mit der Kennnummer 73075040. Es hat zwölf Seiten.

"O Weh!"

Das Buch mit der Benennung O Weh!, 3 Tage Ferien für Fritz und Greti, wurde im Jahre 1941 in Wien über den Verlag Ostmärkischer Landesverlag gedruckt. Der Schriftsteller ist Carl Storch. Das Werk ist eine Monographie mit der Kennung 72214907. Es hat 51 Einzelseiten.

"Teddy"

Das Werk mit der Bezeichnung Teddy wurde im Jahr 1934 in Winterberg durch den Verlag Steinbrener herausgebracht. Die Urheber sind Carl Storch und Marie Waldek. Es handelt sich um ein einbändiges Werk mit der Kennnummer 72214910.

"Ausgerechnet zum Lachen!"

Das Buch mit der Aufschrift Ausgerechnet zum Lachen! wurde im Jahre 1924 in München über den Verlag Braun & Schneider herausgebracht. Der Schriftsteller ist Carl Storch. Es handelt sich um eine Einzelveröffentlichung mit der Kennung 72283438. Das Buch hat 96 Buchseiten.

"Volks-Medizin"

Das Werk mit dem Namen Volks-Medizin, Ein lust. Milch-Bilderb. f. kleine und große Kinder, wurde anno 1930 in Wien über den Verlag Österr. Bundesverlag f. Unterricht, Wissenschaft und Kunst verbreitet. Die Urheber sind Carl Storch und Oskar Hugelmann. Es handelt sich um ein Einzelband mit der Kennziffer 72283444. Das Werk hat elf Einzelseiten.

"Struwwelpeters Kameraden"

Das Werk mit der Aufschrift Struwwelpeters Kameraden wurde im Jahr 1931 in Winterberg i. Böhmen durch den Verlag Steinbrener veröffentlicht. Die Urheber heißen Franz Ed. Hrabe und Carl Storch. Es handelt sich um eine Einzelveröffentlichung mit der Kennnummer 72549707. Das Werk umfasst 32 Buchseiten.

"Die Schildbürger"

Das Werk mit der Betitelung Die Schildbürger, Ein heiteres Buch von ihren Streichen und Taten, wurde anno 1935 in Winterberg über den Verlag Steinbrener publiziert. Die Urheber heißen Franz Ed. Hrabe und Carl Storch. Es handelt sich um eine Einzelausgabe mit der Kennziffer 72549709. Das Buch hat 32 Buchseiten.

"Wie's geht, wenn die Kinder nicht folgen"

Die Veröffentlichung mit der Titelierung Wie's geht, wenn die Kinder nicht folgen wurde im Jahr 1936 in Winterberg durch den Verlag Steinbrener veröffentlicht. Die Verfasser heißen Franz Ed.Hrabe und Carl Storch. Die Veröffentlichung ist eine Einzelausgabe mit der Kennnummer 72549715. Das Werk besteht aus 32 Buchseiten.    

Cor Lauwerijssen.[Puk en Muk site naar een idee van Lauwke Tod.] Alle rechten op de inhoud voorbehouden.