Cor Lauwerijssen biografie deel 2

Pas later ga je vragen stellen over de familiebanden. Moeke wilde zo snel mogelijk het ouderlijk huis uit, dat werd me al snel duidelijk. Oma was weduwe en hertrouwd. Hij was een mollenvanger die met zijn foxhondje de tuinen van de Oisterwijkse elite onderhield en molvrij maakte. De velletjes verkocht hij. ( foto is voorbeeldfoto) Dat dit vroeger een veel voorkomend beroep was kun je je nu niet meer voorstellen. Mollenvanger! In elk geval wilde mijn moeder zo snel mogelijk naar Tilburg. Haar broer Wim en zus Luus waren daar na hun huwelijk gaan wonen.

 

Op deze foto uit 1951 staan mam en ik als baby in het cirkeltje. Mijn pa staat er naast. Derde en vierde van rechts op de foto zijn tante Berta en ome Wim met hun zoontje Wil. Laatstgenoemde was een volle neef van mij. Hij werd in de jaren negentig in Tilburg door zijn vrouw en zoon vermoord. Ze hadden hem in de keuken opgewacht en met een hamer de hersens ingeslagen. Hij dronk veel en gedroeg zich als een bruut. Van wie hij dat had weten we niet want zijn ouders dronken niet. 

Mijn biologische vader dacht alleen aan werken voor het gezin, rookte niet en dronk geen druppel alcohol. In de naoorlogse jaren was van huis weg gaan heel gedurfd. Mijn Pap was een jaar of tien ouder en is hierboven op het familiekiekje al een eind in de dertig. Moeke was toen een jaar of 25. Het is de enige foto waarop hij staat. Hij is in 1951 op een communiefeestje genomen in de Bossche volkswijk De Siep, een vogelwijk. Het was op een binnenpleintje dat bereikbaar was via een grote boog waar vandaan de etagewoningen via trappen bereikbaar waren. Het rondkruipen op de binnenplaats en mijn neef, de kleine Giel, die me langs de wateren in Den Bosch meezeulde, het is vaag maar flarden daarvan zitten er nog. Deze tak van de familie heb ik jammer genoeg nooit leren kennen. Wat ik wel weet is dat allen een heel lang huwelijksleven hadden en dat het harde werkers waren. Mijn zusje Sjan is ook al jaren gehuwd. Ik ben sinds 1 september 1983 met Jeannette gehuwd.

 

Het duurde ruim dertig jaar voordat de familie uit Den Bosch de band met mijn moeder herstelde. Dat krijg je als de een na de ander ziekelijk gaat worden. Moeder ging ze op latere leeftijd regelmatig met de trein in 's-Hertogenbosch bezoeken en haar broers waren daar blij om. Verschillende familieleden hadden longproblemen en zijn daar uiteindelijk aan gestorven. De jongste broer van ons mam was 17 toen hij aan tbc overleed. Die sliep zelfs een paar jaar lang in een tentje in de tuin. Ome Wim, een andere broer heeft jarenlang in het Tilburgse sanatorium gelegen. Mam was de jongste telg en stierf als laatste. Ze heeft nooit met één kwaad woord over iemand gesproken. Van mijn vaders kant hadden ze hartkwalen en net zoals ik slechte bloedvaten waaraan ze uiteindelijk stierven. Pap was in 1961 in de veertig toen magere Hein hem op de werkplek kwam halen. Dat gebeurde toen ik op het internaat woonde. Er werd me niets verteld waardoor ik niet bij zijn begrafenis kon zijn. Ikzelf was 46 toen ik mijn vier bypasses kreeg.


Gaandeweg mijn verhaal raakte ik bevangen door een gevoel van nieuwsgierigheid naar vroeger. Dat ik me nog heel erg veel weet te herinneren is misschien wel niet bijzonder maar dat ik me een levendig beeld weet te vormen van de huizen waar ik woonde is dat wel. Ik heb bij de gemeente een copie opgehaald van mijn stamkaart waarop de juiste volgorde van inschrijving staat. In eerste instantie wilde men mij die gegevens niet verstrekken maar ik heb het recht om te weten waar ik tijdens mijn leven heb gewoond. Van praktisch al die adressen ( en dat waren er heel wat ) heb ik nog oude foto's terug kunnen vinden. Ik heb ze voor de belangstellenden bij mekaar gezet. De ouderen zullen er vast een paar van herkennen. Van de Uitweg te Tilburg kon ik niks terug vinden behalve dat het een uitvalsweg richting Dongen was.

Cor Lauwerijssen werd geboren te Oisterwijk op 21-8-1950. Woonadressen. Gervenstraat 11 Den Bosch, 20 okt 1950-Uitweg 11 Tilburg, 23-8-1952 Transvaalstraat 12 tilburg, 11 Mei 1956 Beekse dijk 125 Tilburg, 11 November 1957 Pieter Vreedepad 17 Tilburg, 6 Januari 1958 Veldstraat 114 tilburg, 2 dagen later op 8 Januari 1958 naar de Veldstraat nr 44. 5 Maart 1958 terug naar het Pieter Vreedepad nr 17, 31 Juli 1958 naar het internaat in de Nazarethstraat nr 20 Tilburg. 21 September 1966 naar de Capucijnenstraat nr 52 Tilburg. 19 December 1966 Vazalstraat 20 Tilburg. 11 December 1967 naar Sjaan en Leo van Doleweerd in de Telstarlaan 31 Oisterwijk, 29 Augustus 1969 ( op kamers ) naar de Ginnekenweg 104 Breda, 27 Januari ( op kamers ) naar de Baronielaan 272 Breda, 7 December 1971 ( eigen flatje ) Gielis Beijsstraat 33 a, 5 Mei 1978 ( woon-etage ) Professor Mulderslaan 21 Oudenbosch, 5 Maart 1979 terug naar de Gielis Beijsstraat 33a Breda, 1 April 1980 ( flat ) Lage Kant 92a Breda en 1 november 1983 tot
heden Zouavenlaan 131 Oudenbosch. Over verhuizen gesproken!


Vooral de foto's v/d adressen uit de vijftiger jaren laten niet de mooiste stulpjes zien. Het waren arbeidershuisjes. Ze zagen er ooit beter uit maar in deze staat waren ze onbewoonbaar verklaard. Ik zal er een aantal laten zien zoals ze er in de jaren 50 en 60 bijstonden. Te beginnen met de Gervenstraat in Den Bosch in de wijk De Siep 1950 tot halverwege de jaren 70. Uiteindelijk ben ik er qua woonruimte op vooruit gegaan.
 

Gervenstraat Den Bosch  Veestraat Tilburg   Transvaalstraat Tilburg


  Beeksedijk Tilburg   Pieter Vreedepad 1960 Tilburg  Veldstraat Tilburg 1955


     Nazaretstraat 18-20 Tilburg   Capucijnenstraat 52 tilburg  Vazalstraat Tilburg

     Telstarlaan Oisterwijk   Seeligsingel nr 4 Breda  Ginnekenweg 104 breda

  
     Baronielaan 172 Breda      Lage Kant Breda


      Professor Mulderslaan Oudenbosch    Zouavenlaan Oudenbosch

 

Cor Lauwerijssen.[Puk en Muk site naar een idee van Lauwke Tod.] Alle rechten op de inhoud voorbehouden.